از مرحله آشنایی دختر و پسر تا هنگامی که پیوند بین آنها به صورت رسمی در آورده شود و به عنوان زن و شوهر خوانده شوند مراحل مختلف باید طی شود و گاهی این پروسه چندین ماه و حتی چند سال طول میکشد. در این بین بر طبق آداب و رسم و رسومات مراسمهای گوناگون برگزار میشود که هزینههای برگزاری هر کدام بر طبق فرهنگ منطقه بر عهده یکی از خانوادهها میباشد؛ اما برخی کلیات وجود دارد که در بیشتر افراد مشترک است. یکی از اقداماتی که در این بین انجام میگیرد مراسم عقد است اما برخی از خانوادهها در جریان نیستند که هزینه عقد با کیست و در این میان ممکن است اختلافاتی پیش آید از این رو برای از بین رفتن هر گونه بهام ما در این مطلب سعی داریم به صورت کامل به بررسی این مسأله بپردازیم.
جهت مشاهده سالن عقدهای تهران کلیک کنید.
مراحل ازدواج
از مرحله خواستگار تا زمانی که زوجین مراسم عروسی خود را برگزار میکنند و زندگی مشترک خود را شروع میکنند مراسمهای مختلفی انجام میگیرد که ممکن است در برخی اقوام و فرهنگها علاوه بر موارد مطرح شده در زیر موارد اضافی نیز وجود داشته باشد که خاص آن منطقه و فرهنگ است.
خواستگاری
اولین مرحله برای شکل گیری وصال بین عروس و داماد خواستگاری است که در آن خانواده داماد در منزل عروس مهمان میشوند و با تهیه گل و شیرینی به رسم ادب و احترام اقدام به خواستگاری کردن عروس برای داماد میکنند.
بله برون
اولین مراسمی که به صورت رسمی پس از خواستگاری انجام میگیرد بله برون است که نحوه اجرا کردن آن در فرهنگ و رسم و رسومات مختلف با یکدیگر متفاوت است؛ اما در حالت کلی در این مراسم خانواده عروس پذیرای خانواده داماد در خانه خود هستند. خانواده داماد در این مراسم باید علاوه بر گل و شیرینی هدایایی را برای عروس به همراه آورند و علاوه بر آن یک انگشتر نشان را برای او هدیه ببرند. در اکثر رسومات بزرگترهای فامیل نیز در این مجلس حضور مییابند و در مورد نحوه تعییین مهریه، محل زندگی دختر و پسر، شرایط پس از ازدواج توافقاتی صورت میگیرد.
نامزدی
اولین جشنی که برای وصال زوجین انجام میگیرد و بیشتر فامیل با آنها آشنا میشود در مراسم نامزدی اتفاق میافتد. که هزینه رزور تالار و پذیرایی در بیشتر مواقع به عهده خانواده عروس بوده و خانواده داماد نیز در این مراسم برای عروس هدایایی را به همراه خواهند آورد.
عقد
در مراسم عقد عروس و داماد به صورت رسمی در یک دفتر ازدواج به عقد یکدیگر در آورده میشوند و به عنوان زن و شوهر قانونی و شرعی یکدیگر شناخته میشوند. این مراسم میتواند در محضر و به سادگی انجام گیرد و یا در تالار و سالنهای خاص و با تشریفات برگزار گردد. این که هزینه عقد با کیست در هر فرهنگ و آداب و رسوم و بر طبق شرایط مختلف متفاوت است.
حنابندان
این مراسم به صورت معمول یک شب قبل از برگزار شدن مراسم عروسی در منزل عروس انجام میگیرد و یک مراسم زنانه است که در آن خانومهای فامیل در منزل پدر عروس جمع میشوند و بر طبق رسم به جشن حنا میپردازند.
عروسی
تمام این مراحل در نهایت منجر به برگزار شدن مراسم عروسی میگردد و عروسی را در واقع میتوان جشنی برای شروع رسمی زندگی مشترک عروس و داماد دانست که پس از آن در کنار یکدیگر زندگی خواهند کرد. هزینه برگزاری مراسم عروسی به نسبت سایر مراسمات بسیار بیشتر است.
هزینه عقد با کیست؟
حال سؤال اصلی که ما قصد داریم به صورت کامل به توضیح درباره آن بپردازیم این است که هزینه مراسم عقد با کدام خانواده است؟ و نحوه تقسیم وظایف و مخارج در بین خانوادهها چگونه خواهد بود.
هیچ قانونی وجود ندارد که به صورت دقیق و حتمی مشخص کند که هزینه برگزار کردن مراسم عقد با عروس است و یا داماد و کدام یک از خانوادهها ملزم به پرداخت مخارج مختلف آن هستند. در فرهنگها و مناطق جغرافیایی متفاوت این مسأله که هزینههای مراسم عقد به عهده کدام طرف است متغییر است؛ اما این آداب و رسوم نیز در گذر زمان دچار تحول شدهاند و امروزه به دلیل هزینه بردن تداراکات مراسم و مشکلات اقتصادی ناشی از تورم این هزینه به صورت کلی بین خانواده عروس و داماد تقسیم میشود تا به هیچ کدام از طرفین فشار زیادی بابت برگزار کردن جشن و اقدامات مربوط به آن وارد نشود. این کار کمک میکند که خانوادهها بر حسب شرایط اقتصادی خود دست به تقبل هزینه قسمتهای مختلف بزنند و به این ترتیب برگزاری مراسم با صمیمیت و راحتی بیشتری نیز صورت میگیرد.
هزینه عقد و سفره عقد
همانطور که بیان شد یکی از مواردی که میتواند روی روال کار و سایر اقدامات برگزاری جشنها تأثیرگذار باشد این است که هزینه برگزاری مراسم عقد باید چگونه تقسیم شود. این مسأله در صورتی که به صورت صحیح و منطقی حل و فصل نشود ممکن است سبب ایجاد اختلاف در بین خانوادههای عروس و داماد گردد.
این مسأله به صورت کامل مشخص و دقیق نیست و در حالت کلی بهتر است با در نظر گرفتن آداب و رسومات آن منطقه جغرافیایی مخارج مختلف برگزار کردن این مراسم بین هر دو خانواده عروس و داماد تقسیم شود. در برخی فرهنگها خانواده عروس به صورت کامل هزینه برگزاری مراسم عقد را به عهده میگیرند اما در برخی دیگر این مخارج به عهده خانواده داماد خواهد بود. اما در حالت کلی باید به رسم و رسومات خانواده هر دو طرف احترام گذاشته شود و به یک توافق مصالحت آمیز دست پیدا کنند که در آن سعی شود به هیچ کدام از طرفین فشار مالی زیادی تحمیل نشود.
کلام آخر
از زمان خواستگاری و آشنایی دو خانواده با یکدیگر تا وقتی که زوجین به عنوان عروس و داماد زندگی مشترک خود را شروع میکنند پروسههای مختلف طی میشود که در این میان جشن و مراسمات مختلفی بر حسب آداب و رسوم برگزار میگردد. هزینه برگزار نمودن این مراسمات یکی از چالشهایی است که ممکن است سبب اختلاف فکنی بین خانوادهها گردد اما در صورتی که خانوادهها به صورت دوستانه و مصالحت آمیز و به کمک یکدیگر اقدام به برگزار نمودن مراسمات کنند و توقعات خود را پایین آوردند میتوانند بدون تحمیل کردن فشارهای مالی به خود به وصلت دختر و پسر خود کمک کنند.