ایام فاطمیه مصادف است با سالروز شهادت حضرت فاطمه (س) است و این ایام شامل دو دهه، دهه اول فاطمیه و دهه دوم فاطمیه میباشد که در آن شیعیان به سوگواری برای دختر پیامبر میپردازند. با توجه به میزان احترام و بالا بودن مقالم دردانه رسول خدا نزد ما شیعیان حال سؤالی که برای زوجین پیش میآید این است که حکم برگزاری عقد و عروسی در ایام فاطمیه که در طی این بیست روز است چه میباشد و آیا از نظر شرعی میتوان جشنی را در این فاصله برگزار نمود یا خیر.
حکم برگزاری عقد و عروسی در ایام فاطمیه چیست؟
ایام فاطمیه در واقع روزهایی را شامل میشود که به دلیل اختلاف در برخی منابع مصادف با شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) میباشد و شیعیان به دلیل شک داشتن در تاریخ مشخص و دقیق شهادت آن حضرت در دو دهه به سوگواری برای ایشان میپردازند. حال با توجه به احترامی که ما برای این بانوی اسلام قائل هستیم زوجها به دنبال یافتن حکم برگزاری عقد و عروسی در ایام فاطمیه و نظر علمای شرعی در این باره هستند.
در مورد تاریخ شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) دو روایت موجود است که در یکی از آنها بیان شده است که این حضرت 75 روز پس از رحلت پیامبر یعنی در تاریخ 13 جمادی الاول به شهادت رسیدهاند و در روایت دیگر آمده است که حضرت زهرا (س) به فاصله 95 روز پس از رحلت پیامبر شهید شدند که این تاریخ مصادف با 3 جمادی الثانی میباشد. بازه زمانی بین این دو تاریخ را در تقویم شیعیان ایام فاطمه مینامند که 20 روز را شامل میشود و در آن به سوگواری به احترام شهادت دختر پیامبر میپردازند.
نظر علمای دین در مورد حکم برگزاری عقد و عروسی در ایام فاطمیه
علما دینی در این عصر به کمک ما شیعیان میآیند تا بتوانیم پاسخ پرسشهای دینی خود را از آنها به کمک علم آنها دریابیم؛ مراجع تقلید با تحقیق و تفحص درباره مسائل شرعی در روایات و آیات قرآن میتوانند به ما در یافتن راه درست و دینی کمک کنند. آنها درباره چگونگی حکم برگزاری عقد و عروسی در ایام فاطمیه نظرات خود را بیان کردهاند که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
آیت الله مکارم شیرازی
نظر ایشان درباره حکم برگزاری عقد و عروسی در ایام فاطمیه و محدوده این ایام است که سه روز 13، 14، 15 جمادی الاول و سه روز 1، 2، 3 جمادی الثانی ایام فاطمیه میباشند که در بین این دو بازه زمانی برگزاری مراسم عقد و عروسی با رعایت موازین اسلامی اشکال شرعی ندارد.
آیت الله کابلی
افراد نظر ایشان را درباره حکم مراسم عقد و عروسی در ایام فاطمیه جویا شدند و در پاسخ به این سؤال بیان کردند که عروسی در ایام فاطمیه مانند سایر روزهای عزاداری نباید انجام شود.
آیت الله خامنهای
حکم عروسی گرفتن در ایام فاطمیه چیست؟ ایشان در پاسخ به این سؤال بیان داشتند که ایام فاطمیه روز شهادت حضرت فاطمه (بنابر یک روایت 13 جمادی الاول و بنابر روایت دیگر 3 جمادی الثانی) و یکی دو روز قبل و یکی دو روز بعد از آن میباشد و بر مؤمنین لازم است به نحوی عمل کنند که مراعات شئون ایام عزای اهل بیت شود.
جهت مشاهده سالن عقد خوب کلیک کنید.
جمع بندی نظر علما درباره عروسی در ایام فاطمیه
همان طور که در بالا نیز اشاره شد در تاریخ ما شیعیان ایام فاطمیه فاصله بین دو تاریخ احتمالی است که بنابر روایات زمان شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) میباشد و حکم برگزاری عقد و عروسی در ایام فاطمیه بنابر نظر کلی علمای دینی این است که در صورتی که جشن برگزار شده در تالار عروسی همراه با هتک حرمت به آن معصوم و مطابق با موازین شرعی باشد اشکالی ندارد. اما بر شیعیان واجب است که حرمت آن حضرت را گرامی بدارند و در این ایام به جشن و خوشحالی نپردازند و زمان مراسم خود را به تاریخ دیگری موکول نمایند.