عروس برای اینکه بتواند مانند ماه در مجلس بدرخشد باید آرایش و میکاپ مخصوصی را انجام دهد و لباس عروس مزین و زیبایی را نیز بر تن کند که این موارد هزینه زیادی را در بر دارد و زمان زیادی را نیز برای آماده سازی صرف میکند. به همین دلیل در شب عروسی امکان پاک کردن آرایش و وضو گرفتن با آن شرایط و لباسی که بر تن عروس است، بسیار مشکل خواهد بود. به همین دلیل ممکن است این مسأله شرعی ایجاد شود که حکم تیمم عروس در شب عروسی چیست و آیا او میتواند به جای وضو گرفتن از تیمم استفاده کند؟ در ادامه همراه ما باشید تا به صورت جامع و کامل به پاسخ این پرسش و شرایط خاص مربوط به آن بپردازیم.
حکم تیمم عروس در شب عروسی از نظر شرعی چیست؟
با توجه به این مسأله که شرعیت و دین در تمام موارد راه کارهایی را در جلوی انسان قرار داده و علما با تحقیق و جست و جو در این موارد به پاسخ سؤالات افراد میپردازند حال این سؤال اساسی ممکن است در ذهن عروس ایجاد شود که حکم تیمم او در شب عروسیش چیست؟ و آیا میتواند به جای وضو گرفتن از عمل تیمم قبل از اجرای نماز استفاده کند یا خیر؟
میکاپ عروس جز اقدامات زمان بری است که گاهاً از صبح روز عروسی آغاز میشود و تا ساعاتی مانده به شروع شدن مراسم نیز ادامه پیدا میکند؛ همچنین آرایشگران هزینه بسیار زیادی را بابت آماده سازی عروس و آرایش او دریافت مینمایند. از طرف دیگر لباس عروس به گونهای دوخته و طراحی شده که امکان تعویض و درآوردن راحت آن وجود ندارد. به همین دلیل یکی از چالشهای ایجاد شده برای عروس خانومها انجام عمل وضو با این شرایط میباشد.
انجام عمل وضو قبل از شروع میکاپ و نگه داری آن تا شب عروسی برای نماز خواندن کاری دشوار است و به همین دلیل زوجین به دنبال یافتن حکم تیمم عروس در شب عروسی میافتند تا عمل تیمم را به جای وضو در این شب خاص انجام دهند.
آیا خواندن نماز با تیمم عروس در شب عروسی صحیح است؟
مطابق با نظر مراجع تقلید تیمم عروس در شب عروسی به جای عمل وضو و یا غسل جهت خواندن نماز صحیح نبوده و عذر او برای نگرفتن وضو نمیتواند پذیرفته شود.
به همین دلیل عروس خانوم قبل از انجام آرایش بهتر است در هنگام ظهر وضو گرفته و نماز خود را بر پا دارد و سپس در صورت عدم امکان پاک کردن آرایش در شب عروسی و انجام مجدد آن، همان وضوی ظهر خود را نگه دارد و نماز مغرب و عشای خود را نیز با آن بخواند. از نظر مراجع تقلید اجرای تیمم در این شب با وجود شرایطی که ممکن است از نظر شخص عروس خاص باشد همچنان باطل بوده و باید با وضو نماز خود را بخواند؛ در این شرایط باید طوری برنامه ریزی شود که از انجام واجبات دینی کوتاهی صورت نگیرد و گناهی متوجه عروس خانوم نشود.
حکم شریعت برای تیمم عروس در شب عروسی
در مورد تیمم عروس در شب عروسی از علمای دین سؤال پرسیده شده است که در شب عروسی با وجود آرایش غلیظ عروس خانوم و عدم امکان پاک کردن آرایش مذکور آیا میتواند بر خاک و یا سنگی پاک تیمم کند و سپس نماز بخواند؟ و جواب دادهاند که این مورد مربوط به شرایطی است که واقعاً نتواند آن را پاک کند و فرصت کافی برای این کار نداشته باشد و در صورت پاک کردن آرایش و گرفتن وضو نماز او قضا شود در این صورت میتواند تیمم را به جای عمل وضو انجام دهد؛ اما در صورتی که امکان پاک کردن آرایش خود را داشته باشد و فرصت کافی را نیز برای این کار داشته باشد اما این کار را برای نماز انجام ندهد گناه کرده است و در صورت انجام تیمم نماز او باطل است و عذر او پذیرفته نخواهد شد.
تیمم چیست؟
تیمم در معنای لغوی به معنای قصد کردن میباشد اما از نظر شریعت قصد کردن به خاک پاک را تیمم میگویند که به جای وضو یا غسل در صورت نبود آب میباشد. تیمم بر روی خاک، ریگ، کلوخ، آجر، کوزه، سنگ آهک پاک قبل از پخته شدن صحیح میباشد.
در چه مواردی میتوان به جای وضو تیمم کرد؟
در دین اسلام شرایط خاص برای احکام دینی نیز در نظر گرفته شده است که در صورت وجود مشکل و یا ایجاد شرایط اضطراری میتوان به جای عمل واجب عمل جایگزینی انجام داد که در شرایط موجود امکان انجام دادن آن راحتتر میباشد. در دین اسلام قبل از اجرای نماز باید با آب پاک وضو و یا غسل انجام شود اما درشرایط خاصی که در ادامه بیان میشود به جای آن میتوان تیمم گرفت.
- در صورت عدم دسترسی به آب
- نداشتن زمان کافی برای گرفتن وضو و یا غسل
- مشقت بیش از حد
- ترس از ضرر
- نیاز به آب وضو برای حفظ جان
- نیاز به آب وضو برای تطهیر
- نداشتن آب مباح برای انجام عمل وضو یا غسل
در صورت بروز هر کدام از این شرایط فرد مسلمان به جای عمل وضو و یا غسل میتواند بر خاک پاکی تیمم کند و سپس نماز خود را به جا آورد.
اما همانطور که مشاهده میکنید اشارهای به شرایطی مانند تیمم عروس در شب عروسی در این موارد نشده است و به همین دلیل در شب عروسی عروس خانوم باید موانع وضو که همان آرایش است را پاک کند و با گرفتن وضو نماز خود را بخواند. همچنین در صورت امکان قبل از انجام آرایش و میکاپ میتواند وضو بگیرد و آن را تا نماز نگه دارد. در صورت وجود شرایط خاص که امکان پاک کردن آرایش در زمان محدود باقی مانده وجود نداشته باشد عروس میتواند به جای آن تیمم بگیرید و سپس نماز بخواند. البته این موارد مطرح شده به صورت کلی نظر برخی از مراجع دینی بود و عروس خانوم با توجه به شرایط خاصی که دارند میتوانند به نظر مرجع تقلید دینی خود مراجعه کنند و عمل صحیحی که مطابق با شریعت باشد را انجام دهند تا از این بابت خیالشان راحت شود و مرتکب گناه نشود.